Search This Blog

Thursday, October 21, 2010

Hab HALAL ada AKTA???

TAKLIMAT PINDAAN AKTA PERIHAL DAGANGAN 1972 (APD 1972) KEPADA MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI (JPM) DAN MENTERI PERDAGANGAN DALAM NEGERI, KOPERASI DAN KEPENGGUNAAN (KPDNKK)dari Web HALAL

Bahagian Hab Halal telah mengadakan Majlis Taklimat Akta Perihal Dagangan 1972 (APD 1972) kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) pada 5 Oktober 2010, bertempat di Dewan Syura.

Majlis tersebut diadakan bertujuan untuk memberi penjelasan kepada kedua-dua menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan mengenai persediaan yang perlu dibuat dan kesan yang akan dihadapi oleh Bahagian Hab Halal apabila pindaan Akta Perihal Dagangan 1972 diwartakan kelak.

Majlis tersebut turut dihadiri oleh pegawai-pegawai daripada Bahagian Penguatkuasa dan Bahagian Undang-undang KPDNKK, Bahagian Penasihat Syariah Jabatan Peguam Negara, Bahagian Undang-undang JAKIM dan Bahagian Hab Halal JAKIM.

Majlis tersebut telah berlangsung dengan baik dan kedua-dua menteri bersetuju kerjasama ini perlu diteruskan demi untuk menjamin penguatkuasaan halal dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan. Melalui pindaan tersebut secara jelas Jakim dan Majlis Agama Islam Negeri akan menjadi badan berkuasa berwibawa untuk melaksanakan pensijilan halal di Malaysia.

No comments:

Madah Ilmuan

Saya Ada satu epal, anda Ada satu epal. Kita tukar epal, anda Ada satu Dan saya tetap Ada satu. Jika anda Ada satu ilmu Dan saya Ada satu ilmu, kemudian Kita tukar ilmu tersebut, anda Ada dua ilmu Dan saya Ada dua ilmu...

Just to charge information

Indahnya Kata-kata

Jujurlah terhadap diri sendiri ketika bermuhasabah. Koreksi satu persatu kesalahan kita. Jangan nafikan realiti. Setelah disedari kelemahan dan kesilapan kita, maka akui hakikat itu. Ingat, kita perlu maafkan diri kita kerana kita juga perlu mengasihi diri kita sendiri.

INgat2kan....Sekarang Bulan Ramadhan 1430 H

Total Pageviews