Search This Blog

Friday, January 16, 2009

Menjadi Insan Berkredibiliti

Saudaraku yang terhormat..
waktu adalah umur kita. Jangan sesekali menjual umur kita dengan harga murah, kemudian membeli mahal barang murahan yang tidak berharga, Kita mesti terus membayar kerugian kerana telah melaburkan waktu di lembah kesesatan, kehampaan dan kekosongan.
Kita mesti tahu bahawa pernyataan di atas merupakan kandungan daripada al-Qur'an. Dengan firman Allah s.w.t.
" Dan bersegeralah kamu kepada keampunan daripada Tuhan kamu dan kepada syurga yang seluas langit dan bumi yang sediakan untuk orang-orang yang bertakwa"
(Ali Imran :133)
Ramai manusia yang berumur singkat, tetapi sejarah mengabdikannya sehingga ratusan tahun. Sedangkan mereka yang lahir kemudian ditindas oleh sejarah. Usia seseorang tidak ditentukan oleh panjang pendeknya seperti anggapan banyak kalangan. Namun oleh karya besar yang dihasilkannya.
Usamah bin Zaid memimpin pasukan Muslimin ketika masih 16 tahun. Memimpin pasukan yang bukan sebarang pasukan. Pasukan yang di dalamnya terdapat ramai sahabat besar. Rasulullah s.a.w. bersabda, "Dia lebih pantas dan mampu.; (HR Bukhari)
Kemudian Muhammad al-Fatih yang berusia 23 tahun berjaya menakluki Konstantinopel yang tidak dapat dijamah oleh pasukan Muslimin sebelumnya. Sa'ad bin Mu'az memeluk Islam di usia yang ketiga puluh dan wafat ketika genap berusia 37 tahun. Rasulullah s.a.w. bersabda, "Arsy bergetar sebab kematian Sa'ad bin Mu'az. " (HR. Muslim dan Tarmizi)
Ibnu Rajab mengatakan," Dengan jariku ini, aku telah menulis lebih dari 2000 jilid buku. "orang-orang yang kemudian membahgai seluruh karyanya semasa hidup dengan usianya, mendapati Ibnu Rajab menulis 9 buku sehari.

Madah Ilmuan

Saya Ada satu epal, anda Ada satu epal. Kita tukar epal, anda Ada satu Dan saya tetap Ada satu. Jika anda Ada satu ilmu Dan saya Ada satu ilmu, kemudian Kita tukar ilmu tersebut, anda Ada dua ilmu Dan saya Ada dua ilmu...

Just to charge information

Indahnya Kata-kata

Jujurlah terhadap diri sendiri ketika bermuhasabah. Koreksi satu persatu kesalahan kita. Jangan nafikan realiti. Setelah disedari kelemahan dan kesilapan kita, maka akui hakikat itu. Ingat, kita perlu maafkan diri kita kerana kita juga perlu mengasihi diri kita sendiri.

INgat2kan....Sekarang Bulan Ramadhan 1430 H

Total Pageviews