Search This Blog

Tuesday, March 10, 2009

"وحدة ڤمڠكين خير أمة"

"وحدة ڤمڠكين خير أمة"
tema Sambutan MaulidurRasul padaa tahun 1430 hijrrah
bunyi unik tapi maksud yg nak di bawa ape ye?
"Majlis sambutan Maulidur Rasul 1430 Hijrah/2009 Masihi bertemakan 'Wahdah Pemangkin Khaira Ummah' atau Penyatuan Pemangkin Ummah Terbaik
marilah kita sama2 menyambut kelahiran Rasul junjungan ini dengan mengenali Rasulullah.
mungkin yang kita dapat fahami daripada slogan @ tema ini ialah Rasulullah adalah pemangkin atau pengerak ummah yang baik. Sesungguhnya dalam Al-Qur'an terdapat ayat yang menceritakan mengenai umat Nabi Muhammad adalah sebaik2 umat.
Bersyukurlah kita diatas nikmat yang ALLAH kurniakan.
Mari kita bersama-sama mengenal kehidupan Baginda dengan lebih dekat lagi.
Bagaimana kehidupan Baginda?
Beliau hidup dalam suasana yang sederhana. Padahal Baginda mampu mendapat apa sahaja jika Baginda mahukannya. Para sahabat pasti berebut untuk memberi apa yang dipinta. Kalau dipinta padaNya, InsyaAllah akan dikabulkan.

Al-Tirmizi meriwayatkan,
“Tuhanku menawarkan untuk menjadikan Batha Makkah menjadi emas untukku. Namun aku berkata:’ Tidak, wahai Tuhan. Akan tetapi (aku meminta) lapar satu hari dan kenyang satu hari. Jika aku lapar aku mengingati dan meratap kepadaMu. Jika aku kenyang, aku memuji dan bersyukur padaMu.”
Bagaimana soal makanan?
Baginda tidak mempunyai meja makan. Makanan diletak di atas lantai. Baginda menyuap makanan yang ada dengan 3 jari. Baginda tidak pernah mencela makanan.

Riwayat Bukhari dan Muslim,
“Rasulullah SAW tidak pernah mencela makanan. Jika menyukai makanan itu, Baginda memakannya.Jika tidak, Baginda meninggalkannya.”

Bagaimana Baginda tidur?
Riwayat Bukhari,
Siti Aishah berkata bahawa alas tidur Rasulullah SAW adalah daripada kulit yang diisi dengan serabut.
Jadi, bagaimana perasaan anda tentang kehidupan Baginda? Masa untuk renung-renungkan…

Madah Ilmuan

Saya Ada satu epal, anda Ada satu epal. Kita tukar epal, anda Ada satu Dan saya tetap Ada satu. Jika anda Ada satu ilmu Dan saya Ada satu ilmu, kemudian Kita tukar ilmu tersebut, anda Ada dua ilmu Dan saya Ada dua ilmu...

Just to charge information

Indahnya Kata-kata

Jujurlah terhadap diri sendiri ketika bermuhasabah. Koreksi satu persatu kesalahan kita. Jangan nafikan realiti. Setelah disedari kelemahan dan kesilapan kita, maka akui hakikat itu. Ingat, kita perlu maafkan diri kita kerana kita juga perlu mengasihi diri kita sendiri.

INgat2kan....Sekarang Bulan Ramadhan 1430 H

Total Pageviews