Search This Blog

Friday, December 26, 2008

Fii Sa'ah

Hari ini dalam sejarah..
sepanjang hari waktu membuka sejarah. Sejarah diri sendiri.
Pada hari bertarikh 26 Disember sudah genap 4 tahun peristiwa Thsunami berlaku.
Tempoh yang agak lam tapi masih dibual2 oleh masyarakat. Al-maklum la, peristiwa yang banyak membawa kesan kepada masyarakat khusus yang di Acheh, pergorbanan nyawa, harta benda dan saudara mara yang entah ke mana menghilang tidak dijumpai sampai sekarang.
Sedari dari peristiwa itu banyak yang ALLAH S.W.T nak tunjuk kepada hambanya yang dhaif ini bahawa Maha Berkuasa melaksanakan apa yang Ia kehendak sebagaimana yang telah diceritakan dalam Al-Qur'an. Jika Allah tidak menyukai sesuatu, Ia mampu menghilangkanNya, dan sekiranya Ia mengkehendakinya Ia mampu mengembalikanNya.Sesungguhnya Allah Maha Mentadbir Alam ini. Kehidupan manusia di muka buli ini hanya sementara sahaja dan pinjaman semata-mata pentadbirannya.

Detik tarikh ini juga ada kelahiran baru yang muncul untuk menghirup udara alam ini. Bagi mereka yang menyambut hari lahir "Selamat Hari Lahir" = semoga hari ini lebih baik dari semalam.

Marilah kita sama2 koreksi balik dalam diri kita ini sepanjang perjalanan hidup kita di atas mukla bumi ALLAH S.W.T.
Tidak beberapa hari lagi kita akan menyambut tahun baru Hijrah 1430 H.
sudah meningkat hari, meningkat bulan, meningkat tahun, meningkat umur, dan akhirnya makin uzur dan kembali kita ke alam terakhir, Alam Akhirat.
Bila waktunya, hanya Allah S.W.T sahaja yang tahu, wallahu'alam.
Maka berkisah la tentang azam dan matlamat.?
Ada bezakah antara keduanya?
mari kita dgr pandangan dari drinpirasi:

Matlamat berbeza dengan azam. Azam ianya sama seperti harapan. Mengharapkan sesuatu terjadi tanpa tindakan yang konkrit. Ianya tiada proses yang jelas untuk mendapatkannya. Ianya tiada kemahuan yang kuat untuk mengcapainya.
“Aku harap tahun ini aku hendak….”
Penggunaan perkataan ‘hendak’ jelas menunjukkan kita tiada insentif untuk berusaha bersungguh-sungguh. Kita tidak beberapa pasti dengan matlamat kita. Sebab itulah kebanyakkan azam yang ingin dilakukan tidak berjaya direalisasikan.
Berbeza dengan matlamat. Ianya mempunyai proses. Dari proses sekecil-kecilnya sehinggalah sebesar-besarnya. Itulah matlamat. Ianya jelas dan diikuti dengan semangat ingin betul-betul menjadikannya kenyataan. Ianya melibatkan tempoh masa.
Jadi apakah matlamat anda untuk tahun ini? Petua Jack Canfield, penulis siri Chicken Soup. Senaraikan 3-4 matlamat utama yang anda ingin capai untuk tahun tersebut. Kemudiannya bawanya kemana sahaja anda pergi dan selalu membacanya. Cara yang efektif adalah dengan meletakkannya dalam beg duit anda dimana anda akan dapat melihat matlamat anda setiap kali anda membuka dompet untuk membayar sesuatu.
Selamat mencuba.

Madah Ilmuan

Saya Ada satu epal, anda Ada satu epal. Kita tukar epal, anda Ada satu Dan saya tetap Ada satu. Jika anda Ada satu ilmu Dan saya Ada satu ilmu, kemudian Kita tukar ilmu tersebut, anda Ada dua ilmu Dan saya Ada dua ilmu...

Just to charge information

Indahnya Kata-kata

Jujurlah terhadap diri sendiri ketika bermuhasabah. Koreksi satu persatu kesalahan kita. Jangan nafikan realiti. Setelah disedari kelemahan dan kesilapan kita, maka akui hakikat itu. Ingat, kita perlu maafkan diri kita kerana kita juga perlu mengasihi diri kita sendiri.

INgat2kan....Sekarang Bulan Ramadhan 1430 H

Total Pageviews