Search This Blog

Thursday, July 22, 2010

Salam Inspirasi


Coretan dari
DrInspirasi

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Apa khabar? Saya harap anda sihat selalu. Hari ini saya ingin berkongsi tips yang dapat digunakan ketika ketandusan idea untuk berbicara.

Komunikasi mampu membuatkan anda menjadi lebih ‘menonjol’ daripada orang lain. Orang yang bijak berkomunikasi kelihatan lebih menarik berbanding orang yang diam secara amnya. Mereka seolah-olah mempunyai pelbagai topik untuk dibualkan.

Apakah rahsia mereka ya? Bagaimana mereka boleh berbual padahal bagi sesetengah orang perkara tersebut kelihatan sukar. Ada tips? Yelah, apabila melakukan sesuatu aktiviti bersama, takanlah kita hendak duduk diam sahaja. Pastinya kita memerlukan sesuatu untuk dikongsi atau dibicarakan. Persoalannya topik apakah yang boleh dibualkan? Lebih-lebih lagi jika kita merupakan seorang yang pendiam dan pemalu macam saya. Hehe :-P

Frank Tibolt telah berkongsi topik yang boleh dibicarakan jika kita ‘blank’ ketika itu. Tipsnya adalah Wondderful.. Hoho..Tidak faham. Begini..

* W- Weather (Cuaca)
* O-Occupation(Occupation)
* N- News (Berita)
* D-Dining(Makan)
* D-Driving(Memandu)
* E-Entertainment(Hiburan)
* R-Radio/TV
* F-Family (Keluarga)
* U-Uplift(Perkara yang meningkatkan rasa gembira)
* L-Location(Tempat tinggal)

Salam inspirasi!

Madah Ilmuan

Saya Ada satu epal, anda Ada satu epal. Kita tukar epal, anda Ada satu Dan saya tetap Ada satu. Jika anda Ada satu ilmu Dan saya Ada satu ilmu, kemudian Kita tukar ilmu tersebut, anda Ada dua ilmu Dan saya Ada dua ilmu...

Just to charge information

Indahnya Kata-kata

Jujurlah terhadap diri sendiri ketika bermuhasabah. Koreksi satu persatu kesalahan kita. Jangan nafikan realiti. Setelah disedari kelemahan dan kesilapan kita, maka akui hakikat itu. Ingat, kita perlu maafkan diri kita kerana kita juga perlu mengasihi diri kita sendiri.

INgat2kan....Sekarang Bulan Ramadhan 1430 H

Total Pageviews