Search This Blog

Saturday, November 06, 2010

Exam Ditangguh, UUM


Universiti Utara Malaysia (UUM) terpaksa menangguhkan peperiksaan akhir yang dijadual berlangsung pada Isnin hingga 3 Dis ini atas sebab-sebab keselamatan dan juga banjir.

Naib Canselor UUM Prof Dr Mohamed Mustafa Ishak berkata tarikh baru untuk peperiksaan itu adalah pada 21 Nov hingga 13 Disember ini.

"Kita membuat keputusan itu selepas mengambil kira nasihat daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Pusat Gerakan Banjir Negara," kata beliau dalam kenyataan di sini, Khamis.

Beliau berkata antara sebab penangguhan peperiksaan itu ialah jalan utama yang menghubungkan UUM dengan Bandaraya Alor Setar yang melibatkan Lebuhraya Utara Selatan ditutup dan pada masa yang sama Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim juga ditutup kerana banjir.

"Keadaan itu menyebabkan pelajar-pelajar yang pulang ke kampung semasa minggu ulang kaji tidak dapat kembali semula ke kampus," katanya.

Mohamed Mustafa berkata keputusan itu terpaksa dibuat demi keselamatan dan kebajikan pelajar dan kakitangan selain situasi tersebut tidak mengizinkan UUM meneruskan peperiksaan.

Bagaimanapun, keadaan dalam kampus terkawal dan ibu bapa tidak perlu bimbang dengan keselamatan pelajar, kerana UUM telah memastikan bekalan makanan untuk mereka yang berada di dalam kampus mencukupi dan bilik gerakan banjir juga ditubuhkan bagi memastikan bantuan sewajarnya diberikan kepadanya.

Beliau berkata pelajar-pelajar yang berada di kampung halaman diminta merujuk kepada laman web dan portal UUM bagi mengetahui jadual peperiksaan akhir yang terkini.

Sementara itu Kementerian Kesihatan telah menangguhkan peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) bagi pegawai serta kakitangannya di Kedah dan Perlis akibat kedua-dua negeri itu dilanda banjir.

Ketua Komunikasi Korporat kementerian itu Zailani Hashim dalam kenyataan di Kuala Lumpur hari ini berkata peperiksaan itu yang dijadual diadakan pada Isnin hingga Khamis ini ditangguhkan ke satu tarikah yang akan dimaklumkan.

- BERNAMA

Madah Ilmuan

Saya Ada satu epal, anda Ada satu epal. Kita tukar epal, anda Ada satu Dan saya tetap Ada satu. Jika anda Ada satu ilmu Dan saya Ada satu ilmu, kemudian Kita tukar ilmu tersebut, anda Ada dua ilmu Dan saya Ada dua ilmu...

Just to charge information

Indahnya Kata-kata

Jujurlah terhadap diri sendiri ketika bermuhasabah. Koreksi satu persatu kesalahan kita. Jangan nafikan realiti. Setelah disedari kelemahan dan kesilapan kita, maka akui hakikat itu. Ingat, kita perlu maafkan diri kita kerana kita juga perlu mengasihi diri kita sendiri.

INgat2kan....Sekarang Bulan Ramadhan 1430 H

Total Pageviews