Search This Blog

Friday, September 10, 2010

إن الاعمال بالنية: Doa

إن الاعمال بالنية: Doa

Doa
Maksudnya:

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Segala puji bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam. Selawat dan sejahtera semoga dilimpahkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad yang semulia-mulia pesuruh-Nya, serta ke atas keluarga dan sekalian sahabat-sahabatnya.

Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, serta masukkan kami ke dalam syurga bersama-sama iman.

Ya Allah, ya Tuhan kami, ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan kedua ibu bapa kami, serta kesihanilah kedua ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa masih kecil.

Ya Allah, akhirilah umur kami dengan kesudahan yang baik dan janganlah kiranya Engkau akhirkan umur kami dengan kesudahan yang tidak baik.

Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia.

Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia ini dan juga di akhirat, dan peliharalah kami daripada azab neraka.

Semoga Allah mencucuri rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas seluruh keluarga dan sahabat-sahabat baginda. Dan segala puji itu tertentu bagi Allah, Tuhan pentadbir seluruh alam.

Salam 1 Syawal 1431


Salam 1 Syawal 1431.. Alhamdulillah sebulan meraikan bulan Ramadhan hari ini umat Islam seluruh dunia menyambut 1 Syawal 1431 pada hari Jumaat, 10 September 2010.

Hari raya tahun ini disambut bersama dengan keluaraga yang amat disayangi dan dirindui selalu...emm...sokmo2 dalam ingatan.. walaupun jarak jauh. tapi panggilan telefon tak lepas. ada masa telefon...biar lah kredit...tu dunia =).. pinjaman semata2...
Beraya di Johor dengan kakak yang sedang sarat menunggu masa untuk bersalin, serta dengan anak2 Johor.

Suasana malam raya sudah sunyi dengan suara riuh rendah kereta tetapi berdentum dengan..bommm...mercun dan bunga api..
Kawasan taman yang sibuk bertukar keadaan. Warga kota telah balik ke kampung halaman.

Suasana raya tidak seperti di kampung yang meriah dengan acara memasak rendang, lemang,ketupat...tapi malam kat bandar ni, ada juga acaranya...

Malam raya pergi jalan Pusat Bandar. Tengok dan membeli belah kuih muih yang sedang di lelong..murah juga..murah2 pun dapat kurang RM1. Balik rumah barulah sambung masak. Masak rendang sampailah masuk jam 2 pagi..emmmm

Tut..tut...bangun pagi raya...LEWAT..
Bergegas2 bersiap untuk bersedia solat hari raya.. Sunat mandi pagi raya kena ambik juga...Bila bergerak ke surau untuk solat raya. Sayunya suara... Allahuakbar...Allahuakbar... ALLAH MAHA BESAR...ALLAH MAHA BESAR...

Selesai solat raya... selesai la acara hari raya di bandar...
Nak pergi beraya pun tak da orang... balik makan kuih-muih dekat rumah jela
tak mengapa..yang pasti apa yang sunat kita cuba amalka. Mudah-mudahan amalan kita semua diterima

Madah Ilmuan

Saya Ada satu epal, anda Ada satu epal. Kita tukar epal, anda Ada satu Dan saya tetap Ada satu. Jika anda Ada satu ilmu Dan saya Ada satu ilmu, kemudian Kita tukar ilmu tersebut, anda Ada dua ilmu Dan saya Ada dua ilmu...

Just to charge information

Indahnya Kata-kata

Jujurlah terhadap diri sendiri ketika bermuhasabah. Koreksi satu persatu kesalahan kita. Jangan nafikan realiti. Setelah disedari kelemahan dan kesilapan kita, maka akui hakikat itu. Ingat, kita perlu maafkan diri kita kerana kita juga perlu mengasihi diri kita sendiri.

INgat2kan....Sekarang Bulan Ramadhan 1430 H

Total Pageviews