Search This Blog

Wednesday, July 28, 2010

Muamalat Management : Kaedah dan Penyelesaian Hala Tuju Wang Syubhah

Pendahuluan

Perkataan syubhah berasal drpd bahasa Arab yang beerti samar iaitu tidak jelas. Dr. Yusof al-Qardawi dalam bukunya "Halal dan Haram dalam Islam" mendefinasikan perkara syubhah sebagai suatu perenggan ditengah-tengah halal terang dan haram yang jelas yang masih samar-samar dan mengelirukan manusia, yakni masih samar-samar sama ada ia halal atau haram. (Jakim)

Takrif Harta Haram

Harta Haram yang dimaksudkan ialah harta yang dimiliki dengan cara yang tidak diiktiraf oleh syariah. ia termasuklah wang yang diperoehi dari hasil pinjaman dengan tranksaksi riba, harta curi, tipu, judi pecah amanah, rasuah, hasil perniagaan haram, hasil keuntungan dari jualan barang curi, hasil keuntungan dari jualan pelaburan haram, hasil wang dari proses perniagaan secara monopoli dan banyak lagi (Zaharuddin, 2010)

No comments:

Madah Ilmuan

Saya Ada satu epal, anda Ada satu epal. Kita tukar epal, anda Ada satu Dan saya tetap Ada satu. Jika anda Ada satu ilmu Dan saya Ada satu ilmu, kemudian Kita tukar ilmu tersebut, anda Ada dua ilmu Dan saya Ada dua ilmu...

Just to charge information

Indahnya Kata-kata

Jujurlah terhadap diri sendiri ketika bermuhasabah. Koreksi satu persatu kesalahan kita. Jangan nafikan realiti. Setelah disedari kelemahan dan kesilapan kita, maka akui hakikat itu. Ingat, kita perlu maafkan diri kita kerana kita juga perlu mengasihi diri kita sendiri.

INgat2kan....Sekarang Bulan Ramadhan 1430 H

Total Pageviews